Saps cordar-te les calces?

Imatge

Potser per a algú, aquesta frase no té gaire sentit, però hem de saber que les ‘calces’ no sempre han estat la peça de roba interior femenina. Fa segles era la manera habitual d’anomenar els pantalons. I encara avui en dia hi ha qui diu que va amb calça curta quan va amb pantalons curts.

calces

PANTALONS (o calces) del segle XVIII

I doncs, com en deien de la roba interior femenina? Bragues.

Braga

BRAGUES de la primera meitat del s. XV. Retaule de Sant Vicenç, de Bernat Martorell, al Museu Nacional d’Art de Catalunya, Barcelona

 

En català tenim diverses frases fetes amb la paraula ‘calces’ referida als pantalons:

Cordar-se bé les calces vol dir ‘agafar pit, preparar-se amb fermesa’. El que vulgui tractar amb aquest home, ja cal que es cordi bé les calces, perquè haurà de suportar moltes incomoditats.

Saber-se cordar les calces vol dir ‘saber-se governar sense ajut d’altres’. Jo sola em sé cordar les calces, no cal que vingui ningú a donar-me consells.

Portar les calces, normalment la dona, vol dir ‘dominar el marit’. De fet, també existeix una frase feta que diu ‘portar els pantalons’ i que vol dir ‘manar, tenir l’autoritat a casa, especialment si és la dona qui mana’. En aquella casa és la dona qui porta les calces (o els pantalons).

Ésser un calces vol dir ser un home dominat per la muller. De fet, tenim la paraula calçasses per referir-nos a aquest tipus d’homes.

I encara una altra: posar-se les calces d’algú, que vol dir fer-li fer a algú el que un vol.

PD: A les Illes, a les Terres de l’Ebre, al sud de la Franja de Ponent i a gran part del País Valencià, de la roba interior femenina en continuen dient bragues, mentre que al bloc oriental en diem calces.

Un pensament sobre “Saps cordar-te les calces?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s