Muricec, ratpenat, ratapinyada…

Estàndard

Com en dieu, d’aquest mamífer amb ales que pot volar en la foscor? Diria que és un dels animals que, en català, rep més noms.

Little brown bat

En alguns indrets del bloc occidental del domini lingüístic català es diu muricec (també musserec o burissec), una paraula que ve del llatí mure-caecu, mūs-mūris, ‘rata’, i caecus, ‘cec’. De fet, en castellà es diu murciélago (o murciégalo), i té la mateixa etimologia: mur, ‘rata’, i caeculus, ‘cegueta’. Una denominació impròpia, perquè aquest mamífer no és cec del tot.
En d’altres indrets, com per exemple en el dialecte central i a les Balears, en diuen ratapinyada (escrit tot junt) o ratpenat (escrit també tot junt). També ve del llatí pinnatus o pennata, que vol dir ‘proveït de plomes’ i, per ampliació del seu significat, ‘alat’.
Així, per designar aquest animaló, els uns es van decantar per rata cega i els altres per rata amb ales, dues denominacions ben poètiques si tenim en compte que és una bestiola poc agraciada.
Altres paraules sinònimes són esmoriac, esmuriac, muriac, que es diu cap a Vic, Tremp…, esvoliac, voliac (deformació de muricec, per analogia de volar), que es diu cap a la Seu d’Urgell, Sort, Organyà… i volicec (de muricec per analogia de volar), que es diu a les Borges Blanques. De fet el meu pare, que era del Soleràs, quan se’ns adreçava afectuosament, ens deia volicecs.
Totes aquestes variants les trobem documentades al diccionari d’Alcover Moll.

 

Advertisement

9 pensaments sobre “Muricec, ratpenat, ratapinyada…

 1. Josep

  Jo tinc documentats els noms mosseguello, amb les seues variants: mossiguello, musseguello i muisego. En aquest cas, entenc que el nom mosseguello seria d’origen mossàrab i els altres noms són variants. Però també he recollit els noms morzígol, mursígol, almorzígol i amorzígol, que supose que són variants però, ¿de quin nom provenen aquestes variants?

  Et demane si m’ho pots aclarir.

  Moltes gràcies de bestreta.

 2. Pere Alzina i Bilbeny

  Fins ara la meva recerca ha trobat:
  Rata-pinyada
  Ratpenat
  Rata penada (Ratapenà)
  Ratapatxet (camp de Tarragona)
  Muricec
  Murinyac (Pallars)
  Muriac
  Esmuriac
  Voliac

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s